• Zilele Culturii Japoneze la a-X-a editie

  Evenimentul este organizat de Centrul de Studii Romano-Japoneze (Romanian-Japanese Studies Center) si Universitatea Romano-Americana.

   

  240619942_4255563574479097_119308074920657597_n

   

  Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”, din cadrul Universității Româno-Americane, organizează alături de Ambasada Japoniei în România, a X-a ediție a festivalului Zilele Culturii Japoneze, în perioada 7 – 10 septembrie 2021. Ca de fiecare dată, scopul evenimentelor este apropierea publicului din România de cultura tradițională niponă, cât și de cea contemporană, marcand 16 ani de la înființarea CSRJ-AH, iar cei mai buni 10 cursanți vor fi premiați în cadrul galei aniversare Aki Matsuri.

  Festivalul ne invita sa exploram lumea androizilor, chiar de la creatorul acestora, sa facem un tur virtual în Kyoto și Okinawa, sa exploram artele japoneze precum ikebana, origami, kimono sau muzica tradițională japoneză, sau să facem o  incursiune în fantastica lume a manga și a animației japoneze.Evenimentul este deschis publicului larg, fiind rganizate în conformitate cu măsurile COVID-19 relevante impuse de Guvernul român.

  Programul Festivalului Zilele Culturii Japoneze
  Marți, 7 Septembrie 2021
  – Avatar and Future Society – Începând cu ora 11:00, va avea loc online conferința ce îl are ca invitat special pe faimosul specialist în roboți și inteligență artificială, Prof. Hiroshi Ishiguro. Moderatorii evenimentului vor fi Ana-Maria Stancu, specialist în robotică, și Alexandru Tăbușcă, decanul Facultății de Informatică Managerială, Universitatea Româno-Americană.
  – Virtual Tour from Japan: Okinawa & Kyoto Experience – Începând cu ora 18:00, va avea loc lansarea startupului românesc Japan by Myself, inițiat de Alina Deak și Alexandra Baranyi, marcat de un tur virtual de o oră, realizat de ghizii locali Robert Pitiș și Oana Dumitru în Kyoto și Okinawa. Evenimentul va fi disponibil live pe pagina de Facebook a Centrului de Studii Româno-Japoneze „Angela Hontru”.
  Miercuri, 8 Septembrie 2021
  – Conference on Creation of Manga – Daichi Kawada, artist manga îndrăgit de japonezi, revine în cadrul festivalului ZCJ cu o conferință despre procesul de creație a benzilor desenate japoneze, de data aceasta în format virtual, în direct de la Tokyo. Evenimentul va începe la ora 10:00 și va avea loc online.
  – Japanmania – fascinația pentru cultura pop japoneză în România– Seara, începând cu ora 18:00, festivalul continuă cu o dezbatere despre anime și cultura pop japoneză văzute prin ochii fanilor de la noi, dar și despre evoluția fandomului de la noi. Invitat special este Alice Teodorescu, specialist în cultură pop japoneză, iar moderator va fi Șerban Georgescu, directorul Departamentului de Studii Asiatice, din cadrul Universității Româno-Americane. Evenimentul va avea loc online.
  Joi, 9 Septembrie 2021
  – Tea Ceremony – Începând cu ora 10:00 Clubul de Ceremonia Ceaiului al Universității din Hyogo, instituție parteneră a Universitatii Romano-Americane, va organiza o prezentare a acestei grațioase arte nipone alături de Grupul de practicanți ai ceremoniei ceaiului de la CSRJ-AH.
  – Opening of the Origami Exhibition – De la ora 17:00, la Universitatea Româno-Americană, lobby C, va avea loc vernisajul expoziției de origami, unde veți putea explora volumele și formele hârtiei, sub semnătura Alexandrei Baranyi (Origami Friends). Expoziția va fi deschisă publicului până la data de 29 septembrie.
  – Kimono Parade – Începând cu ora 18:00, la Universitatea Româno-Americană, lobby C, puteți participa la lansarea colecției de kimonouri Mugen Spiralis Timp by Laura Karaman, o colecție care aduce în armonie cultura românească și cea japoneză, evocând amprenta predecesorilor.
  Vineri, 10 Septembrie 2021
  – Ikebana Workshop – De la ora 11:00, Nicoleta Oprișan (5 Senses), cunoscut artist ikebana în Țara Soarelui Răsare va susține un workshop online, unde participanții vor admira aranjamente florale realizate în stilul Școlii Sogetsu. Pe parcursul evenimentului, doi dintre participanți vor avea șansa de a câștiga acces gratuit la un curs de ikebana.
  – Aki Matsuri – Evenimentul central al Zilelor Culturii Japoneze se va desfășura în Aula Magna a Universității Româno-Americane, începând cu ora 18:00. Gala va marca cea de-a 16-a aniversare a Centrului de Studii Româno – Japoneze ”Angela Hondru”.Invitat special al acestei seri va fi Rin Okuno, prim-solistă a Operei Naționale din București, cu un spectacol de balet. De asemenea, publicul se va putea bucura și de muzica tradițională japoneză, interpretată de trupa de taiko (tobe japoneze), Kodama Daiko, și Andrei Perciun la shakuhachi (fluier japonez).
  Și tot ca artă, de această dată artă marțială japoneză, va avea loc o demonstrație de aikido (calea păcii şi a armoniei), realizată de către Dragoș-Christian Sîrb. Dansul săbiilor va fi un îndemn pentru căutarea căii pașnice pentru soluționarea oricărui conflict.
  Pentru pasionații de cultură pop, dar nu numai, trupa de dans Syzygy va oferi un spectacol de dans pe muzică J-pop.
  De asemenea, Cosmin Lupu (Days of Confusion) are pregătit un moment muzical surpriză.
  În cadrul galei aniversare va avea loc și premierea celor 10 cei mai performanți cursanți ai Centrului.
  Organizatori: Ambasada Japoniei în România, Universitatea Româno-Americană, Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”.
  Sponsori și parteneri: JTI România, Honda Trading România, Wise Finance Solutions, Hotel Cișmigiu, Vilt Industries, Tenshin by Laura Karaman, Haramichi RO, Editura Humanitas Fiction, Takumi, Japan by Free Spirit Travel, Zen Sushi, Joji, Asociația Profesorilor de Limba Japoneză din România, Origami Friends, Asia Fest, Five Senses, Centrul Cultural Japonez al Universității Babeș-Bolyai Cluj, Universitatea din Hyogo.
  Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile și Nopți.

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>